Goud en Brons op NK mennen voor Blesruiter mensters Lindsay en Purdy

Het KNHS centrum in Ermelo is de komende weken het domein voor de nationale kampioenschappen (Hippiade) voor ruiters en menners. Dinsdag 15 augustus kwamen, als eersten, de Menners in actie. Lindsay landman en Purdy van der Salm hadden zich, via de eerder gehouden  District kampioenschappen van het Mendistrict West, hiervoor geplaatst. Zij hadden zich gekwalificeerd zowel voor de discipline Dressuur als Vaardigheid (kegel-parcours).

Purdy reed met haar pony King-Lionheart als eerste haar dressuurproef, zowel zij zelf als de “kijkers” waren niet helemaal tevreden maar, zo bleek, het blijft een jury sport en ja die keek er toch anders tegenaan en stond Purdy toch op een mooie vierde plaats in haar klasse. Om een zo eerlijk mogelijke beoordeling te geven moeten de besten uit de betreffende klasse nog een proef rijden, de gezamenlijke uitslag van beide proeven is bepalend voor de eind rangschikking. Purdy schoof door het betere resultaat van haar 2e proef van plaats vier naar een prachtige derde plaats,  goed voor de bronzen plak.

Lindsay, met haar tweespan Dartmoors Filia en Joppe kwam uit in de hoogste klasse (M-Z-ZZ in handicap) en daar is de concurrentie groot. Lindsay had zich goed voorbereid met haar instructrice Bianca aangevuld met een “kijkje” op haar rijden door een andere instructrice en dat allemaal bij elkaar heeft haar geen “windeieren gelegd” want nadat alle deelnemers hadden gereden stond zij fier bovenaan de ranglijst. Bij de tweede proef moest ze genoegen nemen met een tweede plaats maar bij het gezamenlijk resultaat bleef het eindresultaat onveranderd, een eerste plaat dus goud.

Bij de Vaardigheid, waar het gaat om binnen de vastgestelde tijd en de juiste volgorde de 20 poorten te nemen en uiteraard de ballen op de pionnen te laten liggen. In ring B reed Purdy  een keurig foutloos parcours binnen de tijd dus moest ze aansluitend de barrage rijden en daar had ze niet op gerekend. In de barrage, die gaat over een beperkt aantal poorten van het parcours, is de tijd bepalend dus is snelheid geboden dat koste Purdy al gouw een bal bovendien reed ze later helaas een verkeerd parcours en dan kun je een goede uitslag wel vergeten, hoewel een 10 plaats van de 30 deelnemers alles behalve slecht is.

Voor Lindsay liep de vaardigheid niet helemaal naar wens met name de organisatie door de KNHS speelde haar parten. Zo werd bepaald dat Lindsay haar tweede dressuurproef moest rijden op de zelfde tijd waarop zij moest starten in de vaardigheid. Dan blijkt dat de twee disciplines (dressuur en vaardigheid) hun eigen organisatie hebben en loopje van “het kastje naar de muur”. Het was uiteindelijk de ringmeester van de vaardigheid die in overleg met de overige deelnemers er voor zorgde dat Lindsay wat tijd kreeg om haar pony’s een beetje tijd te geven om op adem te komen. Geen ideale uitgangspositie dus voor Lindsay die altijd gaat voor een foutloze rit, binnen de gestelde tijd, gevolgd door een spectaculaire barrage, kwam nog bij dat het parcours van ring A niet eenvoudig was en de tijd “scherp” stond. Hoewel Lindsay een foutloze rit reed bleek de tijd voor haar pony’s niet haalbaar wat resulteerde in een 6e plek van de 16 deelnemers.

Dan de prijsuitreiking, altijd een spectaculair onderdeel aan het eind van de dag. maar daar ging bij de dressuur van alles fout tijdens en na de uitreiking werden er al door de deelnemers en publiek opmerkingen gemaakt dat e.a niet klopte. De uitreiking werd stopgezet en bleek inderdaad dat in de  ”rekenkamer” iets fout was gegaan. Alle prijzen werden weer ingenomen en moest er gewacht worden op  de goede uitslag en dat duurde veel en veel te lang ,jammer.

Uiteindelijk kwam het er toch van met zowel lindsay als Purdy op het grote “ereschavot” en het Wilhelmus voor Lindsay (en ook een beetje voor Purdy) en een daverend applaus voor beiden.

Tijdens de ereronde vertelde de speaker luid, Lindsay Landman en Purdy van der Salm uitkomend voor het Mendistrict West en lid van de Blesruiters uit Stompwijk. Een paar omstanders keken elkaar aan “nooit van gehoord”,  nou nu wel.

En dat doet je Stompwijkse blesruiterhart wel goed.

Gewaardeerd werd dat, naast enkele mede blesruitermenners, de bestuursleden Kitty Smits-Roeling en Jos Stuifzand de verrichtingen van Lindsay en Purdy op deze Hippiade kwamen bekijken

  Ab

 

 

 

  

Reageer op social media