Driemanspolder open – Menners moeten nog even geduld hebben.

Het was vorige week woensdag druk in het net opengestelde middengedeelte van de Nieuwe Driemanspolder.

In Drie jaar tijd is de polder van agrarisch gebied “omgetoverd” in een groot recreatie gebied met als hoofddoel waterberging  

Velen hebben de verandering van de zijlijn gevolgd en naar de opening uitgekeken en dat was duidelijk zichtbaar, wandelaars en fietser enz.  kwamen er een kijkje nemen.

Als “civiel techneut” heb ik de werkzaamheden met meer dan normale belangstelling gevolgd en heb daar een goed gevoel over, grondwerk , kunstwerken (in-en uitlaten ,aquaduct, bruggen enz. )zijn stuk voor stuk inderdaad degelijke “kunstwerken”.

Met de verandering van de polder is ook de agrarische bebouwing  langs het Wilsveen en Voorweg ingrijpend veranderd en heeft een andere (woon) bestemming gekregen, oude boerderijen zijn geheel gerestaureerd of hebben plaatsgemaakt voor nieuwe woningen.

Door de recreatieve inrichting van de polder is een, blijvende, groene buffer gecreëerd tussen Zoetermeer en Leidschendam .

Voor de fietsers en (sport)wandelaars op de Kostverlorenweg, het Wilsveen en Voorweg werd het, door het toenemende verkeer, steeds gevaarlijker deze hebben nu een goed alternatief door de polder.

Ook de paardensport heeft zijn plekje in de polder gekregen zo kunnen de ruiters een mooi rondje door de polder maken en veilig de oversteken naar het Westerpark en de Balij, zelfs is Delfse hout een bereikbaar gebied.

Voor de menners is het een lang traject geweest om ook hier een plekje te krijgen, vanaf 2003 (ja u leest het goed)is getracht een menroute door het gebied te krijgen. Toen halverwege de rit dit dreigde te mislukken is met medewerking van de gemeente Leidschendam/Voorburg het alsnog gelukt een Menroute in het plan op te nemen. Ik heb het al eens eerder gezegd “zonder strijd geen overwinning”.

De mennroute loopt door de polder van de tunnel A4 in leidschendam tot het aquaduct in de Voorweg , verder zal het nieuwe fietspad langs de toevoertocht naar de Meerpolder opengesteld worden voor menners.

De menroute krijgt een onderbouw van halfverharding (brekerpuin) licht ingestrooid met grond en ingezaaid.

Momenteel moeten er nog een aantal handelingen uitgevoerd worden voordat het pad goed berijdbaar is. Medio september is de verwachting dat ook de menners de Polder in kunnen.

Naast de Driemanspolder is door de provincie Zuid-Holland  een bedrag van 3.2mln. beschikbaar gesteld om knelpunten in bestaande paden en nieuwe ruiter- en menpaden in de Provincie aan te leggen.

Ons (Blesruiter initiatiefnemers)is gevraagd een wensenpakket  in kaart te brengen voor ons gebied daarbij staan uiteraard voor de menners Leidschendammerhout , Vlietlanden en het Balij bovenaan het lijstje, maar we kijken ook verder “als onze neus lang is”.

Ab

 

Reageer op social media