“De Drie Musketiers” stonden aan het kraambed van 50 jaar Blesruiters

Op 23 juni 1973 vond er, in het Dorpshuis, de oprichtingsvergadering van de Blesruiters plaats. Het initiatief kwam van de, zoals ze tot op heden genoemd worden “de Drie Musketiers” t.w. de ras Stompwijkers, Sjaak Vurens, Aad Koeleman en Piet Roeling. Uitgangspunt van de vereniging was dat deze toegankelijk was voor iedere Stompwijker en betaalbaar. Het begon allemaal heel simpel, zadels en hoofdstellen waren maar mondjesmaat aanwezig en was het vaak behelpen met een dekje en een touwtje als leidsels. De ponyclub groeide snel en waren er al gauw 20 leden, bijzonder hierbij was dat het allemaal jongens (namen bekend) waren, nu zijn het allemaal “meiden”.

Na een aantal omzwervingen kreeg men van de Gemeente het huidige verenigingsterrein toegewezen. Een oude directiekeet en een romneyloods deden dienst als onderkomen.

 

De vereniging groeide snel, er werd aansluiting gezocht bij de federatie van landelijke rijverenigingen en werd een gediplomeerde instructeur (van der Steen) aangesteld

.

Veel activiteiten zijn er opgestart, allereerst werd, volledig in eigen beheer, met een geweldige groep vrijwilligers een nieuwe kantine gebouwd.

Het ponykamp werd georganiseerd en was jarenlang een van de meest geliefde activiteit van de vereniging. Een vrachtwagen met aanhanger met vaak rond de 20 paarden en pony’s en tussen de 20 en 30 deelnemers togen jaarlijks naar locaties als Leersum, Kootwijk, Laag Soeren en Wateren. Er vond een ware “volksverhuizing” plaats.

De mensport werd steeds actueler ook bij de Blesruiters en al gauw was er een groep menners waarvoor allerlei activiteiten werden georganiseerd. Bekend was de pannenkoekenrit naar Meyendel waar vaak meer dan 15 aanspanningen met 50 personen aan deelnamen. De toentertijd aanwezige serre werd geheel voor ons gereserveerd en de gezellige tussenstop in Landgoed de Horsten mag ook niet onbenoemd worden gelaten.

Verder hadden de puzzel- en erwtensoep ritten en de wedstrijd door “het Dorp” aan deelname niet te klagen.

Ook de menners organiseerden uiterst gezellige meerdaagse tochten naar o.a. Markelo en Vorden. De inzet van de Blesruiters, met al haar vrijwilligers bij de jaarlijkse organisatie van de SGW/M in Vlietland was een groot succes, wat resulteerde in de toewijzing van de KNHS om gelijktijdig een Nederlands kampioenschap te organiseren.

Tot slot was het jaarlijkse Toneelstuk op de voorjaarsvergadering een gezellige en goed bezochte happening waar, buiten de kijkers, door de deelnemers voor en tijdens de opvoering veel plezier is beleefd.

 

Alle verenigingen waaronder ook de Blesruiters hebben de laatste jaren te maken met een afname van vrijwilligers en wordt het steeds moeilijker de organisatie van hun activiteiten bemand te krijgen.

 

Maar ook de leden trekken meer en meer hun eigen plan. Goed voorbeeld is het fenomeen startkaart-houder waarbij een ruiter/menner alleen maar lid van de vereniging is om deel te kunnen nemen aan officiële wedstrijd maar verder niet actief is binnen de vereniging.

 

Toch ook een positief geluid, het aantal leden van onze vereniging en vooral de jeugd groeit nog steeds zowel bij de ruiters als menners

 

De resultaten van onze ruiters als menners op kring- regio en districtsniveau mogen er wezen. De regelmatige meerdaagse uitjes van groepen menners en het onlangs gehouden “Drie Molens Concours” zijn voorbeelden dat onze vereniging springlevend is.

 

Zelf mocht ik ervan getuige zijn, bij de Nederlandse kampioenschappen, dat de omroeper aankondigde dat een Blesruiter derde was geworden en tot tweemaal toe het Wilhelmus werd gespeeld voor een Blesruitermenner uit Stompwijk. En dan sta je op het hoogste “schavot” en dat doen we dan toch maar.

 

Tot slot; zaterdagmiddag heb ik met genoegen gezien dat ons nieuwe jeugdige en vooral enthousiaste bestuur onder leiding van de dochter van één van de Musketiers, Kitty Smits- Roeling, ondanks de (terechte) ingeperkte activiteiten vanwege de warmte toch tot een succes maakte.

 

Bijgaande foto van Kees de Jong met zijn kleindochter Jaimi (die de hoogte sprong bij de pony’s won) behoeven geen uitleg als je het hebt over 50 jaar Blesruiters.

Ab

Reageer op social media