1e Mendurance voor Miranda en Geneve

Zaterdagochtend 31 juli gaat de wekker op 4.00u in de ochtend.  
Start van een mooie zaterdag waarop wij een (voor ons) nieuwe tak van mensport gaan uitproberen.
 
Even korte uitleg waarom want bijna iedereen weet dat wij heel blij worden van samengestelde menwedstrijden, dus waarom dan ineens mendurance.
 
Vanwege een ernstige blessure in de hals van mijn topper Geneve mag hij niet meer de sport in. (Nou ja voor mij was SGMW de sport) dus dat was een domper zeg maar gerust flinke domper.
Maar he zoals ik altijd tegen mijn lesklanten zegt er is altijd iets wat wel goed gaat.  Zo kwam na veel wikken en wegen de mendurance ineens voorbij, dat moet wat zijn. Paard mag op zijn eigen benen lopen en er wordt niets van hem gevraagd in hals hoofdhouding dus JAAA daar gaan we naar kijken. (m)Endurance is een tak van sport die voor mij echt geheel onbekend was. Na wat navraag en uitzoekwerk hoe een endurance werkt besloten we gewoon in te schrijven voor de wedstrijd in Waalwijk. Doen we impuls rubriek of gaan we voor het echie… Dan komt toch weer die fanatieke kant omhoog, want ja stel dat je goed rijdt behaal je geen winst en de afstand is hetzelfde. Dus gewoon gelijk voor de klasse 1 ingeschreven. 
Er zijn voor zover ik nog weet 4 klassen met verschillende verplichte afstanden: 
Klasse 1 20 t/m 29,99 km (minimale snelheid 8km/u en maximale 15km/u)
Klasse 2 30 t/m 49,99 km
Klasse 3 50 t/m 69,99 km
Klasse 4 70 t/m 100 km
 
Daar begon ons traject naar de wedstrijd. Trainen met tijdschema’s en op km rijden, normaal rijden we rondje Midden-Delfland, Delft of Westland maar al gauw kwamen we erachter dat dat toch niet de aantal km waren die nodig zijn voor een goede voorbereiding. Dus leuk andere rondes gaan rijden. (zo zie je nog eens wat van de omgeving)
 
De vrijdag voor de wedstrijd alles klaargezet en tuig werd gepoetst door Geneve zijn grootste fan, kar opgeladen en Geneve gewassen want zaterdag zou het vroeg laden worden.
 
Zaterdag om half 6 reden we weg op stal onze starttijd was 8.20u
 
Eenmaal op het terrein begon wel een beetje de spanning te komen. Op naar de eerste veterinaire keuring, fluitend doorheen met een hartslag van 48. 
Dit betekende dat we mochten starten, op gemak Geneve ingespannen en op naar de start. Gewapend met routekaart telefoons en stopwatches gingen we op pad. 
Wat een heerlijke rit, 27,5 km door  de Loonse en Drunense bossen. Onderweg goed de conditie in de gaten houden van Geneve, is toch anders dan thuis waar we veel asfalt hebben en nu veelal onverhard moeten rijden af en toe een rust moment in gelast dan stapte we een paar honderd meter en dan gingen we weer. Zo bizar hoe snel hij herstelde tijdens de rit.
Het was een pittig traject met ook in de laatste km-s nog best zwaar in mul zand. De laatste km heel rustig gedraafd en gestapt en zo kwamen we weer bij de finish aan. Dit is wel een spannend moment want de hartslag mag niet hoger zijn dan 64. Dus nu was het spannend of we de laatste km goed hadden ingeschat. De veearts ging meten en volgens mij ging mijn hartslag flink omhoog maar die van onze Geneve was mooi 60. HOE GAAF is dat gewoon fit eindigen. (Waren veel paarden met te hoge hartslag)
We waren goed binnen de tijd binnen en met een tijd van 2.u en 20min ook nog een van de snelste.
Een half uur na finish op voor de laatste veterinaire keuring en voilà hier was de hartslag weer op start niveau wederom 48. 
 
Na deze laatste keuring kwam voor ons de ontlading we zijn goed bezig geweest, paard en spullen weer zonder kleerscheuren op de veewagen. Dat is toch altijd de grootste beloning. 
 
Bij de prijsuitreiking werden we verrast met een 2e plaats voor de tijd en waar we toch wel het meest trots op zijn, we hadden het paard met de beste conditie, met als complimenten van de veterinair: “Blij paard bij de start maar ook een blij paard bij de finish, alle keren de oortjes erop” dus Geneve kan “shinen” in een mooie showdeken die hij zelf bij elkaar gelopen heeft. 
Wij zijn super enthousiast geworden, en de volgende wedstrijd staat alweer in de agenda. Wij starten 9 oktober in Etten Leur. 
Eerst volgende wedstrijden zijn:
 
25 september 2021 Echten
9 oktober 2021 Etten-Leur
 
Voor wie denkt hé dat is misschien ook wat voor mij, kijk dan eens op de site van Mendurance Nederland.
 
 
 

Reageer op social media